Vad är lokal sökmotoroptimering? 

Upptäck vikten av lokal sökmotoroptimering (lokal SEO) och hur anpassning till specifika platser kan vara avgörande för att öka synligheten och locka lokala kunder.

Har du någonsin frågat dig själv om det finns några skillnader mellan SEO-optimering i Stockholm, Göteborg eller Arboga? I den här artikeln ska vi göra vårt bästa för att svara på just den frågan. 

I en Googlesökning kommer inte alla att få samma sökresultat. Och platsen är en av nyckelfaktorerna som resultatet i sökmotorn beror på.

Om Anna i Stockholm gör en Google-sökning för ”målare”, kommer hon inte att få samma resultat som Anders i Göteborg eller Kalle i Arboga. 

Lokal sökoptimering, aka lokal SEO, är processen att optimera en hemsida för att öka dess synlighet i sökmotorerna på en specifik plats. 

Vem behöver lokal SEO?

Alla företag som verkar lokalt bör ha en väloptimerad hemsida för lokala resultat, det kan vara allt från frisörer, restauranger, hotell till städföretag, flyttfirmor och hantverkare.  

När du söker efter företag av denna typ kommer Google att visa de lokala resultaten för användare som söker efter sådana tjänster – med andra ord, Google kommer att serva sökaren med det närmaste och bästa resultatet. 

Om vi återvänder till exemplet ovan med Anna i Stockholm, Anders i Göteborg och Kalle i Arboga där alla tre skriver in termen “målare”. Kommer resultaten som visas för var och en av dem att vara samma?

Nej. 

Anna kommer att se företag som jobbar med måleri i Stockholm och kanske till och med hennes kvarter i Stockholm (om någon har optimerat sin sida så pass noggrant).

Anders kommer att få se företag som jobbar med måleri i Göteborg.

Och Kalle kommer att få se företag som jobbar med måleri i Arboga. Eftersom Arboga är en mindre ort kan det vara så att ingen på orten jobbar just med måleri och då kommer Kalle att få se resultat från exempelvis Örebro eller Västerås, det vill säga, han kommer att få se det närmaste och bästa resultatet.  

Därför är lokal sökmotoroptimering viktig för alla företag vars verksamhet bedrivs inom ett klart definierat och avgränsat område, och vars intresse är att öka antalet potentiella kunder. 

Det är viktigt att betona att inte alla kan utnyttja fördelarna med lokal SEO, utan bara de företag vars läge verkligen faller under sökplatsen.

Hur jobbar man med lokal SEO?

Om vi försöker föreställa oss att över en miljard människor söker på Google maps för att hitta olika företag, tjänster och produkter dagligen, kommer vi snabbt fram till att lokal SEO i allra högsta grad kan bidra till utvecklingen av ditt företag.

Och eftersom Google bara visar de tre bäst optimerade sidorna vid sökningen (dessa kallas för map pack eller snack pack), ligger det i varje företags intresse att ligga före konkurrenterna.

Sökresultat för målare arboga

Här är 5 saker du ska tänka på när du försöker optimera för lokal sökoptimering. 

1. Skapa och optimera din Google Business Profil

Google Business Profile är en kostnadsfri tjänst från Google som gör det möjligt för företagare att öka sin synlighet online och underlättar för användare att hitta specifika tjänster i det lokala området.

För att vara synlig i Googles map pack (kartresultaten) och kunna ta en plats i listan över lokala företag, börja med att skapa och optimera din Google Business Profil.

2. Håll din Google Business profil uppdaterad med rätt information och var aktiv där

Att bara skapa en profil och verifiera den räcker inte. Du behöver hålla profilen aktiv och uppdaterad. 

Uppdaterad – har företaget bytt adress, telefonnummer eller ser dina öppettider annorlunda ut över jul- och nyårshelgerna, se till att uppdatera informationen i din Google Business profil. 

Aktiv – se till att du svarar på eventuella frågor som kunderna ställer, skriv och publicera egna relevanta inlägg, visa upp ditt arbete genom att publicera och optimera bilder och kanske det viktigaste av allt, se till att svara på alla recensioner du får.

Oavsett om feedbacken i recensionen är positiv eller negativ måste du svara både snabbt och professionellt på all feedback du får. 

3. Recensionerna har en jätteviktig roll

Tänk på att mer än 80 % av användarna tittar på recensioner online när de ska välja vilken leverantör de ska kontakta för en specifik tjänst. 

Det är egentligen bara i de få fall där det inte råder stor konkurrens inom ett visst område som det finns en möjlighet att ett företag utan recensioner kan komma upp och visas i de tre översta resultaten. 

Därför är det jätteviktigt att hela tiden jobba aktivt med kundnöjdheten. Du kan be dina kunder om en recension personligen eller via hemsidan, mail eller sociala kanaler såsom Facebook.

Kom ihåg att varje positiv recension bidrar till en högre position i sökmotorerna, en högre position i sökmotorerna bidrar till fler kunder och fler kunder bidrar till ditt företags framgång.

4. NAP Citation

NAP står för namn, adress och telefonnummer (N – name, A – address, P – phone number) och ska användas konsekvent. 

Vad menar vi med att det ska användas konsekvent? 

Jo, använd exakt samma uppgifter överallt.

Det är viktigt att uppgifter om företagets namn, adress och telefonnummer är korrekta överallt där företagets information finns online, som på hemsidan, i sociala medier, i din Google Business profil osv. 

Sökmotorerna är smarta och om du använder exakt samma NAP-information överallt kommer det att förbättra dina resultat i det lokala söket. 

5. Använd lokala sökord 

Att utgå från bra lokala sökord kommer att maximera ditt företags synlighet i de lokala sökresultaten.

Genom att använda specifika sökfraser som ”målare Stockholm”, ”målare Göteborg” eller ”målare Arboga” kan du rikta in dig på potentiella kunder i specifika geografiska områden.

Här är några anledningar till varför detta är viktigt:

Målgruppsanpassning: Genom att inkludera ortnamn i dina sökfraser kan du anpassa din marknadsföring och nå ut till den publik som aktivt söker efter lokala tjänster, som till exempel målare/måleri, i specifika städer.

Konkurrensfördel: Genom att optimera för lokala sökord ökar du chanserna att synas högt upp i sökresultaten i just ditt geografiska område. Detta ger dig en konkurrensfördel gentemot de företag som inte aktivt jobbar med lokal sökoptimering. 

Relevans för användaren: När potentiella kunder söker efter tjänster som målare/måleri i en specifik stad, är det mer sannolikt att de klickar på resultat som är geografiskt relevanta för dem. Genom att använda lokala sökord ökar du chansen att attrahera besökare med konkret köpavsikt.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är lokal sökmotoroptimering (lokal SEO) avgörande för alla företag med en lokal närvaro, oavsett om du driver en frisörsalong, restaurang eller om du är hantverkare. 

Genom att anpassa din hemsida för lokala sökningar, särskilt med hjälp av relevanta lokala sökord som ”målare Stockholm”, ”målare Göteborg” eller ”målare Arboga”, ökar du din synlighet och når ut till potentiella kunder i ditt specifika geografiska område.

Att förstå hur lokal SEO påverkar sökresultaten för olika användare, som vi förklarade i exemplet ovan med Anna i Stockholm, Anders i Göteborg och Kalle i Arboga, visar också betydelsen av att anpassa din optimering efter varje plats. 

Men man ska också förstå att lokal sökmotoroptimering inte är en lösning som passar alla, utan passar först och främst företag vars verksamhet är starkt knuten till en specifik plats.

För att lyckas med lokal SEO är det nödvändigt att arbeta aktivt med att optimera din Google Business-profil, hålla den uppdaterad och vara engagerad på plattformen. 

Recensioner spelar en central roll, där positiv feedback inte bara påverkar förtroendet utan också sökresultaten. 

Konsistent användning av NAP-information (namn, adress, telefonnummer) på alla plattformar (hemsida, sociala medier osv.) och användning av lokala sökord är ytterligare en viktig del för att förbättra synligheten i lokala sökresultat.

I det ständigt växande digitala landskapet är lokal sökmotoroptimering inte bara en fördel utan en nödvändighet för företag som strävar efter framgång på lokal nivå. Genom att investera i lokal SEO och följa de nämnda tipsen kan företag öka sin synlighet, attrahera fler potentiella kunder och stärka sin närvaro inom specifika geografiska områden.

Vill du veta mer om hur lokal SEO kan hjälpa ditt företag att synas mer och få fler kunder?

Boka rådgivning helt utan kostnad och utan förpliktelser där vi går igenom vad ni gör nu och vad ni behöver göra för att komma igång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Webbyrån för bygg, städ och flyttföretag som vill dominera på sin lokala marknad.
Så når du oss
Qonnectus Digital Agency AB
559350-3393
Österled 8, 732 46 Arboga
info@qonnectus.se 076 - 007 34 42 Integritetspolicy Allmänna villkor
© 2023 Qonnectus Digital Agency AB | Allt innehåll på den här webbplatsen är skyddat av lagen om upphovsrätt.